Zomervakantie.. Voor de één een periode om naar uit te kijken. Voor de ander brengt het veel stress met zich mee.

In gescheiden gezinnen wordt de zomervakantie vaak in tweeën gedeeld. De ene drie weken gaan de kinderen naar vader en de andere drie weken  gaan de kinderen naar moeder. Meestal wordt dit al vastgesteld in het ouderschapsplan dat men gezamenlijk heeft opgesteld.

Voor veel ouders betekent de zomervakantie eindelijk een lange periode doorbrengen met hun kinderen. Even wat meer quality time met elkaar. En wat fijn als het de ouders lukt om hierin samen goede afspraken te maken. Wel is het belangrijk hierin rekening te houden met de bekende omgeving  waar je de kinderen tijdelijk uithaalt. Vriendjes uit de buurt, het dagelijkse bezoekje aan de bakker etc. Dat wat veilig is voor je kind kunnen met name jonge kinderen gaan missen. Wat overigens niks te maken heeft met hun liefde voor jou.

De wat oudere kinderen vinden het belangrijk om in hun vakantie ook te kunnen afspreken met hun vrienden. Het is belangrijk om dit soort wensen met elkaar bespreekbaar te maken en te kijken hoe jullie dit kunnen vormgeven.

Sommige ouders zijn gewend om elk jaar op vakantie te gaan. Wat in de praktijk kan betekenen dat de kinderen het overgrote deel van hun vakantie op vakantie zijn. Het kan dan zo zijn dat het kind eerst 2 dagen in de auto zit op de terug weg vanuit Frankrijk en de volgende dag in het vliegtuig zit op weg naar Ibiza. Voor kinderen is het ook goed om gewoon even lekker thuis te zijn en op te laden voordat ze weer naar school gaan.

Wanneer je met je kind(eren) op reis gaat vergeet dan niet het toestemmingsformulier om te reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland mee te nemen. Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland | Formulier | Rijksoverheid.nl . De gezaghebbende ouder moet altijd toestemming geven via bovenstaand formulier. Voor elk kind is een apart formulier nodig.

Het is heel begrijpelijk dat je graag een leuke tijd met je kinderen wilt. Maar probeer er samen uit te komen een verdeling te maken die het prettigst is voor jullie kind(eren). En stem jullie plannen op elkaar af.

Inspiratie nodig omdat jullie niet op vakantie gaan en de creativiteit even op is? Hier een aantal tips:

  • Eet iets met stokjes zonder te knoeien
  • Schrijf een briefje met een wens en verstuur dit per flessenpost
  • Doe iets liefs voor je buurvrouw
  • Verzamel zoveel mogelijk spullen en leg ze neer in de kleuren van de regenboog
  • Zoek een foto van een schilderij, probeer dit na te doen met verkleedspullen en maak hier een foto van.
  • Maak samen een liedje over de zomervakantie

Maak een kijkdoos (zie internet voor tips hoe je dit het beste kan maken)