Waar droom je van? Wat wil je bereiken? Wat raakt je? Waar wil je voor strijden? Wat geeft voldoening? Wat maakt je dankbaar? Wat geeft je kracht? Wie wil je helpen? Wat is je missie?

Als oprichtster van Tugra Zorg & Welzijn weet ik precies waarvoor wij staan: wij bieden kinderen, gezinnen en individuen de zorg die ze nodig hebben en begeleiden hen naar een betere toekomst. Dit doen we op een warme, respectvolle, professionele en toegewijde manier, met aandacht voor veiligheid en harmonie. Welke obstakels we ook tegenkomen op ons pad, we zetten altijd door. Die mentaliteit brengt ons ver. Vandaag – 1 september 2020 – bestaan we alweer twaalf jaar. In het belang van onze cliënt.

Twaalf mijlpalen
Het cijfer twaalf staat voor perfectie, voor volmaaktheid. En zo voelen de afgelopen twaalf jaar van Tugra Zorg & Welzijn dan ook voor mij. Van betekenis zijn voor een ander, iemand verder helpen, is het mooiste en dus meest perfecte wat je kan doen. Het was niet altijd makkelijk, vaak hadden we tegenwind, maar dat weerhield ons er niet van om door te zetten en positief te blijven. En kijk waar we nu staan: twaalf jaar én (bijna) twaalf mijlpalen verder.

Tugra Zorg & Welzijn bestaat twaalf jaar. Een mooi moment om onze twaalf mijlpalen – de twaalf meest ‘perfecte’ Tugra-momenten – met je te delen:

 1. De start van Tugra Thuiszorg (2008)
 2. De opening van ons kantoor in het Bruishuis in Arnhem (2010)
 3. De nieuwe dienst ‘omgangsbegeleiding’ in ons pakket (2013), met hulp van mijn lieve broer Mesut Kumas, een van de belangrijkste personen in mijn leven
 4. De overstap van Tugra Thuiszorg naar Tugra Zorg & Welzijn (2013)
 5. De opening van het Omgangshuis van Tugra in Arnhem: het eerste omgangshuis in Arnhem (2015)
 6. De ontwikkeling van ons eigen kaartspel ‘Wie ben jij?’, een hulpmiddel om elkaar op een speelse manier te leren kennen (2017)
 7. De HKZ-certificering van onze organisatie, met geen enkele tekortkoming (2017)
 8. De opening van het Omgangshuis Tugra in Apeldoorn: het eerste omgangshuis in Apeldoorn (2018)
 9. De lancering ons kaartspel ‘Wat ik je wil vertellen’ ter bevordering van de communicatie tussen gescheiden ouders en het bespreekbaar maken van gevoelige onderwerpen (2018)
 10. De uitgave van ons eigen Omgangshuis-boek: hulpmiddel bij een laagdrempelige voorbereiding van kind, ouders, voogd en/of organisatie op de omgangsbegeleiding (2018)
 11. De toevoeging van de SCHIP-aanpak aan onze hulpverlening, gericht op het vinden van een nieuwe verbinding tussen gescheiden ouders, in het belang van het kind (2019)
 12. Last but not least: een grote verrassing op 1 oktober 2020!

Soms een lach, soms een traan
Als ik naar dit lijstje kijk, onze twaalf mijlpalen, voel ik me trots. Tugra Zorg & Welzijn is mijn kindje. Wij gaan door het vuur voor onze cliënten en zijn daarmee van grote betekenis voor de maatschappij. Als het ons lukt om een gezin bij elkaar te houden of als we een uithuisgeplaatst kind weer naar huis mogen begeleiden, ben ik dankbaar. Ook als het anders loopt en we een (vecht)scheiding, uithuisplaatsing of ondertoezichtstelling van een kind niet kunnen voorkomen, strijden we altijd door in het belang van het kind. Niet alleen gezinnen, maar ook individuen kloppen bij ons aan voor hulp. Bijvoorbeeld mensen die zich verloren voelen en met onze hulp weer toekomstperspectief krijgen. We delen het geluk, maar ook de pijn en het verdriet van onze cliënten en tonen warmte en betrokkenheid: soms met een lach, soms met een traan.

Geknokt
Terugdenkend aan de afgelopen twaalf jaar, is er veel gebeurd. Het succes van Tugra Zorg & Welzijn is niet komen aanwaaien. Ik heb er hard voor geknokt en ons team moest zich vaak bewijzen. In de beginjaren kreeg ik steun van mijn lieve moeder, maar na haar overlijden in 2017 stond ik er alleen voor. In de jaren die volgden, 2018 en 2019, kampte ik met een aantal  gezondheidsproblemen, maar niets weerhield me ervan om te blijven knokken. Ik houd van het leven, van mensen en van mijn werk. Opgeven is dus nooit een optie geweest. Bij tegenslag moet je gewoon doorgaan met je missie. Volg je hart en laat je door niets of niemand tegenhouden.

Liefde en vertrouwen
Door de jaren heen zijn er mensen gekomen en gegaan bij Tugra Zorg & Welzijn. Ik heb iedereen vertrouwd en van mijn eigen fouten geleerd. Nooit ben ik gestopt om van mezelf en van anderen te houden. Ik bedank alle geweldige medewerkers die zich met grote passie en bevlogenheid inzetten voor onze cliënten. Zonder ons krachtige team zou ik nooit staan waar ik nu sta. Ook ben ik dankbaar voor het vertrouwen van alle ketenpartners. Als laatste bedank ik mijn goede vriendin, die altijd aan mijn zijde staat.

Dit is nog maar het begin …
Op weg naar de top kom je altijd hobbels tegen. Mensen zien alleen je succes en niet de moeite en de pijn die je ervaart, waardoor je sneller kunt rekenen op kritiek dan op hulp. Maar als je een sterke visie hebt, fijne mensen om je heen verzamelt waarop je kunt terugvallen en als je je niet laat afschrikken door tegenslag, dan kom je er wel. Twaalf jaar is nog maar het begin, dus blijf Tugra Zorg & Welzijn vooral in de gaten houden.

Liefs,
Fadime Kumas

Tugra Zorg & Welzijn
&
Het Omgangshuis (van Tugra)

01

 

02

 

03